2008. június 28., szombat

Beszélgetős délelőtt

Csütörtök délelőtt két kedves kolléganőm látogatott meg bennünket, csajokat. Régen találkoztunk már, az elmúlt egy év alatt rengeteg történet felgyűlt, úgyhogy volt mit megvitatni! Történtek jó dolgok, kevésbé kellemesek, ahogy az lenni szokott... Az újak mellett előkerültek a régi klasszikus sztorik, sokszor a könnyünk majd' kicsordult a nevetéstől.

Hideg harapnivalókat állítottam elő még előző nap este, reggel pedig összedobtam egy gyors salátát.


Sajtkémes tojástorta:

A tojásos alaphoz:

  • 8 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor

A sajtkrémhez:

  • 4 dl tej

  • 4 evőkanál liszt

  • 15 dkg sajt (intenzív ízű)

  • 5 dkg vaj

  • szerecsendió, só, fehérbors.

Töltelék: ami épp akad a hűtőben. Jelen esetben virsli, olajban eltett sült pirospaprika.

4 tojást és 2 evőkanál lisztet, csipet sót valamint a késhegynyi sütőpor felét mixerrel elkeverem, és egy nagy méretű serpenyőbe öntöm (mehet alá kevés olaj!) és fedő nélkül kis lángon(!) megsütöm, mindkét oldalát. Ugyanezt a műveletet elvégzem a maradék anyaggal, így két kerek tortalapot kapok. Félreteszem őket hűlni.

A sajtkrémhez 4 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverek egy kevés tejjel, s ha sima a massza, hozzáöntöm a maradék tejet is, lassú tűzön állandó kevergetés közben nagyon sűrűre főzöm.Leveszem a tűzről, majd a sajtot belereszelem, a vajat is beledobom és simára keverem.Fűszerezem, mégegyszer alaposan megkeverem. Ha langyos, megkenem az egyik tojáslapot, erre jön a töltelék, majd a sajtkrém másik, megmaradt fele. A második tojáslappal beborítom, kicsit meglapogatom, majd hűtőbe teszem, fogyasztásig, amikor úgy szeletelem, mint egy tortát, meleg vízbe mártott késsel.

Rizses sajtgolyók: (16 db-hoz)

  • 1 csomag előfőzött,vadrizzsel kevert zacskós rizs

  • 15 dkg krémsajt

  • 5 dkg feta sajt

  • só,

  • zöldfűszernövények apróra vágva,

  • reszelt sajt

  • tört sóskeksz

A rizset megfőzöm, kihűtöm. Egy tálba öntöm, és összekeverem sajtkrémmel, ha szükséges sózom, kis gombócokat formálok amelyek közepébe egy-egy kocka feta sajt darabkát nyomok, és néhányat reszelt sajtba, néhányat tört sóskekszbe, megint másokat apróra vágott friss zöldfűszerekbe hempergetek.

2008. június 25., szerda

Gyors kuszkusz ebéd

Féltve őrizgetem a lakás hűvösét, így már napok óta zajlik a csiki-csuki a hajnali szellőzetetés, aztán napközben meg próbálunk a lehúzott redőnyök mögötti félhomályban kevés testmozgással járó tevékenységet folytatni, nemhogy a benti kellemes huszonöt fok felkússzon az egekbe... De lehet-e kevés testmozgással megúszni, ha az ember lányának van egy örökmozgó gyerkőce, aki épp a négykézlábon való nyargalászást részesíti előnyben?
Hogy a konyhából se áradjon a meleg, jöhetnek a könnyű, nyári ebédek, vacsorák amelyekkel nem kell sokat bíbelődni.



Gombás kuszkusz
25 dkg csiperkegomba
2 szál újhagyma
kevés olaj
1 nagy bögre kuszkusz
1,5 bögre forró víz
só, kurkuma,fehérbors,
apróra vágott petrezselyemzöld
2 nagy paradicsom felkockázva
A gombát megmosom, lecsepegtetem, felszeletelem, és az olajon megpirított újhagymához adom, fedő alatt pirítom a gombát is.
A kuszkuszt közben egy hőálló tálba öntöm, hozzáadom a fűszereket, és a petrezselyemzöldet is, és felöntöm lobogó vízzel, elkeverem és befedem 10 percre.
Felkockázom a paradicsomot, majd a kuszkuszhoz borítom a gombát és a paradicsomot is. Összekavarom és fogyasztható is!

2008. június 24., kedd

Alma-eper karamellben

Hűsítő kanalas desszert meleg estéken, amikor kedves Párom felsóhajt:
-Hmm...úgy ennék valami édességet...

Nos, egy -két szem bon-bon helyett elővarázsolható a hűtőből ez a finomság, ami egyrészt krémes, és a karamellnek köszönhetően itt-ott ropogós egyben. Persze NEM diétás kategória!!!
A Starfokkertől lesett Tarte Tatin kipróbálása óta a karamellben sültalma íze nem hagy nyugodni, többszöri ismétlés következett. Most ugyanúgy indítottam a munkálatokat, mint a fordítva sütött almatortánál, ám került az almadarabkák mellé néhány szem eper -a szezont zárva. A karamelles gyümölcsökhöz pedig vaniliás joghurtkém dukált.

Hozzávalók: (2 nagyobb adaghoz, vagy 3 közepeshez)

1 nagy alma

1 nagy marék eper

4 ek cukor

kevés fahéj

2 ek. vaj

Krém:

1/2 csom. vanilia pudingporból készített puding

2 ek cukor

1 doboz görög natur joghurt

Az almát meghámozom, felnegyedelem, majd vékony darabokra vágom. Az eperszemeket negyedelem. A vajat felolvasztom egy vastagfalú edényben, megvárom,míg szépen gyöngyözik, s ekkor hozzáöntöm a cukrot, kis lángon felolvasztom benne, és hagyom, hogy szép borostyánszínűvé váljon. Majd rádobom az almaszeleteket, amitől a karamell összeugrik, darabos lesz, de semmi probléma, fedővel letakarva, továbbra is lassú tűznél 5 percig párolom az almát, s közben a karamell "kisimul". Ezután beledobom az epret, pici fahéjat és fedő nélkül rotyogtatom, míg a lé el nem fő. Ezután lezárom, és hagyom hűlni.

Elkészítem a krémet: A vaniliapudingot porcukorral, és a natur joghurttal habverővel elkeverem.

Jöhet a rétegezés: karamelles gyümölcs- joghurtos krém-karamelle gyümölcs-joghurtos krém, végül egy-két szem eper, valamint citromfű levélke díszítésként.

2008. június 15., vasárnap

Piknik- VKF! XVI.

Nem gondoltam volna, hogy az utolsó pillanatban sikerül összehozni ezt a rég tervezett pikniket. Igen hamar körvonalazódott, hogy mi minden készül a Gourmandula által kiírt felhívásra,-aminek egyébként nagyon-nagyon megörültem!
Aztán hol ezért, hol azért tologattuk odébb a piknik időpontját. Az utolsó két hétben az eső szólt közbe, s bizony ma is gyülekeztek a felhők, takarosan... Ám valahol valaki meghallhatta a kérésünket, mert amikor kipakoltunk a tett színhelyén, még a nap is megmutatta magát néhány perc erejéig.

A tett színhelye nem esett messze a lakhelyünktől, egy erdő széli pihenőhelyre esett a választás, hiszen két izgő-mozgó manóval indultunk a piknikre.

Piknikkosár nem lévén, piknikládánkba pakoltunk enni-innivalót.
Hogy mi került bele?
Már megint golyóztam-gombócoltam! (A koncepció szerint ezeket könnyű szállítani, könnyű megfogni, -nem kell villa-kés-kanál-olló...-egy mozdulattal belepottyantjuk a szánkba, ám előbb beletunkoljuk valami ízletes szószba, mártogatóba) így készült három féle golyó, és hozzá három mártogató.


-Sajtos-sonkás túrógolyó,
-Húsgolyók,
-Sajtos kuszkuszos golyók,

-Paradicsomos- chiliszósz,
-Tejszínes sajtszósz, és
-Tzaziki.
valamint: kukoricás buci (nem saját készítésű), zöld tea, ásványvíz, és egy desszert: piros bogyós csigák.
Mindez tányérra rendezve:

Sajtos-sonkás túrógolyó (kb. 50 darabhoz)
50 dkg túró,
4 evőkanál tejföl
1 egész tojás
10 dkg reszelt sajt
15 dkg sonka, apróra felkockázva
6 evőkanál liszt (ha az állaga nem teszi lehetővé a jól formázhatóságot, akkor kicsivel több liszt, vagy zsemlemorzsa)
Fehérbors, só, szerecsendió ízlés szerint.
Zsemlemorzsa,
Olaj a sütéshez.

A túrót a tejföllel, és a felvert tojással együtt botmixerrel pürésítjük. Majd hozzáadjuk a sajtot, a fűszereket, és kanalanként a liszttel simára keverjük. Végül a sonkakockákat is belekeverjük.
Diónyi golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és nagyon forró olajba sütjük pirosra. Papírtörlőre szedjük.
Melegen is fogyasztható, ám mivel ez piknikre készül, így tálcákra szedem, s otthagyom kihűlni, majd dobozba szedem, és a hűtőbe teszem indulásig.

Húsgolyók:

50 dkg pulyka darálthús
2 tojás
Só, bors,
1 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat összedolgozom, kisméretű golyókat gömbölygetek, és forró olajban megsütöm őket. Hagyom kihűlni.

Sajtos kuszkuszos golyók:
(Sajnos minden mennyiség szemre került bele…)
Egy rész kuszkuszhoz adok sót, curryt, fehérborsot és egy rész forró vízzel, s befedem 5 percre. Majd megkavarom, és krémsajttal formázható állagúvá kutyulom, apróravágott zöldfűszereket is teszek bele (petrezselyem, bazsalikom, zsálya)
Kis gombócokat készítek a masszából, amiknek a közepébe egy-egy kis kocka feta sajtot nyomok, s újra formázom a golyókat.



A mártogatók:
Paradicsomos- chiliszósz:
Fél doboz darabolt paradicsomkonzerv
4-5 szál oregánó
3-4 szál bazsalikom
Chilipaprika (most kevésbé csípőset készítettem, 1 egészet tettem bele)
pici só

A hozzávalókat összefőztem, kb. 10 percig rotyogtattam, kis lángon, majd kihűtöttem.

Tejszínes sajtszósz:
10 dkg feta sajt
1 kisdoboz tejföl
1,5 dl tejszín
bors, szerecsendió

A hozzávalókat alaposan összeturmixolom, edénykébe kanalazom, jól behűtöm.

Tzaziki:
1 fél kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
2 doboz görög joghurt
Só, bors.

Az uborkát megmosom, héjastól lereszelem sajtreszelőn, sózom, borsozom, a fokhagymát is hozzáreszelem, végül leöntöm joghurttal, behűtöm.



Végül a desszert, Pirosbogyós csigák: Túl sokat nem időztem vele, egy csomag készen vásárolható levelestésztát elnyújtottam, megkentem eperlekvárral, megszórtam ribizlivel, darabokra vágott cseresznyével, majd feltekertem, és 12 darabra vágtam a rudat, az így kapott csigákat rétestésztával kibélelt muffinsütőbe tettem, és 20 pec alatt sütöttem meg 200 fokon.


Gourmandula kérésének eleget téve: Jómagam itt:

2008. június 10., kedd

Ki lesz a harmadik?

Már két ifjú bloggerina biztos fog kapni az elkövetkező 365 nap valamelyikén egy csomagot tőlem, melyben kézzel készült ajándék fog lapulni. Nos, ki lesz a harmadik, akit meglephetek? Kár lenne lemaradni...Pay it forward!



kép innen: http://www.carrierclinic.org/images/gift.jpg

Répakrém

Ritkultak a posztjaim mostanság, pedig főzök, sőt fotózom is, ám a közzététel csúszik. Igyekszem kicsit rendszeresebb lenni, és a feltenni a régebben készült ételek receptjeit-míg el nem felejtem hogyan is készültek- ám most egy tegnapi krémleves következik.
Hamar elkészül, ízletes, extrán krémes.

Sajtos sárgarépakrémleves




3 szál sárgarépa

2 közepes burgonya

2 szál újhagyma

3 evőkanál olaj

10 dkg feta sajt

1 dl tejszín

fehérbors

kurkuma

durvára őrölt bors



A sárgarépát megtisztítom, vékony karikákra vágom, a burgonyát meghámozom, és kis kockákra aprítom. Az újhagymával is így teszek, és az olajon megpirítom. Rádobom a répát, majd a burgonyát, és felöntöm annyi vízzel, amenyi ellepi. Amíg fő, kis tálkában villával összenyomkodom a feta sajtot, amit a tejszínnel krémessé teszek.

Amikor megpuhultak a zöldségek, -néhány karika sárgarépát félreteszek tálaláshoz- botmixerrel pürésítem.



Fűszerezem: sót én már nem tettem bele, mert a sajtot hozzáadva elég sós lett a leves. Fehérborsot viszont nem sajnáltam belőle, egy kávéskanál kurkumát is tettem bele, tálalásnál durvára őrölt borssal, és kurkumával szórtam meg a tányér szélét, tejszíncseppeket és néhány petrezselyemlevélkét használtam még.

2008. június 7., szombat

Játék! Ajándék!


Ki az a 3 ember, aki tőlem ajándékot szeretne???

Jelentkezz!!!!!


Játékszabály:

1. Csatlakozhat bárki, akinek van blogja.

2. Az első három kommentben jelentkező kézzel készített ajándékot kap tőlem.

3. Az ajándék az elkövetkező 365 nap valamelyikén fog érkezni.

4. Cserébe előre kell fizetni, mégpedig úgy, hogy ezt a felhívást a jelentkezők is közzéteszik a saját blogjukban, vagyis maguk is megajándékoznak három embert.


Szóval én a Sajtkukac blog-on jelentkeztem 3.ként, s kiváncsian várom, lesz-e vajon 3 ember. akinek én adhatok ajándékot....

2008. június 5., csütörtök

Csirke bazsalikomos palacsintában

Először bekeverem a palacsintatésztát, s míg az pihen egy keveset, elkészítem a tölteléket. Mindössze 45 perc az egész, s az sem mellékes, hogy nem melegíti fel katlanná a konyha levegőjét- elég ha kint tombol a nyár...



Gombás-tejszínes csirke, bazsalikomos palacsintában


A palacsintához:


2 tojás

2,5 dl tej

6-7 evőkanál liszt

2 db közepes méretű burgonya

2 tk zöld pesto

2 tk friss vágott bazsalikom

só, bors.

A tojást a liszttel, fűszerekkel, bazsalikommal és a pestoval simára keverem, majd apránként hozzákeverem a tejet. A 2 burgonyát meghámozom, de majd csak közvetlenül a sütés előtt reszelem a palacsintatésztába.



A csirkés ragu:

1 nagyobb csirkemell filé

2,5 dl húslé

20 dkg gomba (csiperke, laska)

só, fehérbors, szerecsendió

1 dl tejszín

3 ek mascarpone

1 tk étkezési keményítő



A csirkemellet előző nap felcsíkozom, és fokhagymás tejfürdőbe teszem, s berakom a hűtőbe.

Innen a megfelelő pillanatban kiveszem, lemosom, lecsöpögtetem.

Serpenyőbe olajat hevítek, ebbe pirítom meg a csirkemell csíkokat. Sózom, borsozom, reszelek rá szerecsendiót, majd a felaprított gombát is hozzáadom, felöntöm a húslével és befedem néhány percre.

Ha a hús és a gomba is megpuhult, és elfőtt a ráöntött lé, beleöntöm a tejszínt, ha szükséges étkezési keményítővel sűrítem az állagát, s végül, ha már nincs a tűzön, belekeverem a mascarponét, és egy fél marék apróra metélt petrezselyemzöldet.



A ragut melegen tartom, és a palacsinta tésztába sajtreszelőn belereszelem a burgonyát, elkeverem benne, s nekilátok a palacsinták sütésének. A legnagyobb serpenyőmben, az átlagos (édes) palacsintánál kicsit vastagabbakat sütök. (Ebből az adagból nekem 5 db palacsinta lett.)

Külön tálalom a ragut, és a palacsintát, s ízlés szerint mindenki magának tölti meg. Félbe, négyrét hajtva, vagy feltekerve....

2008. június 3., kedd

Paradicsomos húsgolyók, zöldcitromos kuszkusz-szal



Golyókhoz:
50 dkg pulyka darálthús
2 tojás
Só, bors,
1 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat összedolgozom, kisméretű golyókat gömbölygetek, és forró olajban megsütöm őket.

Szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 üveg paradicsomkonzerv (darabos)
6-7 kanál paradicsomszósz (most házit használtam)
3 szál friss oregánó
só.

A vöröshagymát lepirítom az olajon, felöntöm a paradicsomlével, és a darabos paradicsommal, majd a friss, felaprított oregánót is beledobom, átmelegítem, és hozzáborítom a kisült húsgolyókat is. Együtt még 3 percig sütögetem, majd melegen tartom tálalásig.

Kuszkusz:

Az instant változatot használtam, ahol 1 rész kuszkuszt, ugyanannyi forró zöldséglével, vagy húslével öntünk fel. Én ez utóbbit választottam, és előírás szerint befedtem 5 percre, majd átkavartam, az akkor már megdagadt, de össze nem ragadt szemcséket. Csavartam hozzá 1 zöldcitrom levét, kevés sót még hintettem rá, majd jöhetett a tálalás. (és a homályos fotó…pironkodom miatta!)
Statisztika