2008. október 22., szerda

Túrós süti -suttyomban posztolva

Még mielőtt azt gondolná bárki elvonultam, és téli álmot alszom, jelzem, csak annyi történt, hogy Mézesmadzag (épp egyéves csemetém) durván netfüggő lett. Történt ugyanis, hogy néhány hete felfedeztük az egyszervolt.hu oldalán található animációkat... Néztük őket, lötyögtünk a dalocskákra, majd azt vettem észre, hogy semmilyen más oldalt nem lehet büntetlenül megnyitni, csak a fent nevezettet... Ha számítógép bekapcsolt állapoban van, s ezt megneszeli, a KisMadzag, már kéreszkeik fel, és követel....... hűűű, kicsit korai még e függőség- gondoltam. Úgyhogy mostanság a gép alszik nálunk, s vele együtt a net, és a blog is.

Most lopva mégis felteszem ezt a túrósat, amit a desszert.eu oldaláról vadásztam, s azóta gyakran készítem, mert finom, krémes, kicsit citromos.


Hozzávalók
a tésztához:


  • 50 g porcukor

  • 100 g vaj

  • 150 g liszt


A túrótöltelékhez:


  • 500 g tehéntúró

  • 90 g vaníliás főzős pudingpor

  • 200 g porcukor

  • 500 ml tej

  • 400 ml tejföl

  • 1 db citrom héja

  • 2 db tojás

  • 15 g vaníliás cukor

Először a tésztát készítem el. A lisztet elkeverem a porcukorral, majd hozzágyúrom a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Nem szabad túlgyúrni, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült beteszem 30 percre hűtőbe.

Ha megdermedt, kinyújtom a tésztát, két folpack kozött majd egy 22 cm átmérőjű, vagy egy kb. 30x25 cm es tepsi alját kibélelem vele (folpackot eltávolítva-természtesen!)- úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan megszúrkálom, és elősütöm 10-12 perc 200 fokon.

A krém összetevőit egy tálban alaposan összekeverem botmixerrel. Így homogén, vajsárga masszát kapok, amit a tésztára öntök és kb. 65 - 70 percig sütök 190 fokon.

Kicsit becsapós, mert forrón a töltelék még mindig kissé folyósnak tűnik, de ha kihűl megszilárdul, Úgyhogy érdemes megvárni a süti teljes kihűlését!

2008. október 2., csütörtök

Elfekvő zöldségkészletek felhasználása: Zöldséges pite

A felgyűlt paradicsom, padlizsán, paprika, gomba hegyekkel,-amelyek a szüleim tanyájáról szivárognak be hozzánk,- már kellett kezdeni valamit...Készítettem anno Gombatortát, ami nagyon ízlett, s azóta ismételtem is egy párszor. Most ennek a tésztareceptjét választottam, kicsit gazdagabb töltelékkel. (sajnos márványsajt nem volt itthon,....füstölt sajt ment a tetejére, meg eg ykevés sonka!)

Zöldséges pite
Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
csipet sütőpor
csipet só
1 kis tojás
1,5 ek. tejföl

a töltelékhez:
1 fej hagyma
4 ek olivaolaj
2 kis padlizsán
3 paradicsom
2 paprika
10 fej közepes méretű gomba
15 dkg füstöltsajt
10 dkg túró
1 tojás
1 dl tejszín

fehérbors
néhány ág bazsalikom
10 dkg vékonyra szelt sonka

A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a sütőport, a sót, tojást és a tejfölt. Egynemű tésztává gyúrom, és 2 órára a hűtőszekrénybe teszem.

Közben a hagymát apróra vágom, megfuttatom az olivaolajban, majd beleszórom a felszeletelt gombát, kockára vágott paprikát, rövid idő múlva a szintén felkockázott padlizsánt. Félrehúzom a tűzről. Kicsit hagyom hűlni, épp addig...

...míg a tésztát elnyújtom két folpack között .(Így praktikus, nem törik a tészta, hihetetlenül könnyen lehet vele dolgozni.) Amikor elértem a kívánt nagyságot, az alsó fóliát lehúzom, s a felső segítségével beleemelem a tepsibe, majd lehúzom a felső fóliát is. Megszúrkálom villával, és előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig elősütöm.

Amíg a tészta a sütőben van, a túrót a tejszínt és atojást pici sóval, borssal és bazsalikommal botmixerrel összepaszírozom. Ez lesz az öntet.

A roppanós zöldségek hez most lazán hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, majd a tészával bélelt tessibe öntöm, elrendezem, leöntöm az öntettel, a tetejét megszórom füstöltsajt kockákkal és sonkadarabkákkal.

Visszatolva a sütőbe, még 35 percig sütöm.
Melegen és hidegen is fogyasztható.
Statisztika