2008. november 24., hétfő

Hetes lista

A körkérdés hógörgetegként gurul végig a blogokon, s a játék vége felé talált el Marica.


Szívesen olvasom azokat a blogokat, amelyek gazdája a receptek közlésén túl színesen-szellemesen, „bőbeszédűen”osztja meg mindennapi élményeit olvasótáborával.
Én a kevésbé közlékeny kategóriába tartozom, úgyhogy tulajdonképpen sok-sok témáról írhatok.

1, Az első pontban az előző, szűkszavú –valami egészen más… címmel futó posztomat magyaráznám, néhány mondatban.
Lehettem úgy 4-5 éves, amikor megkaptam Marie-Claude Monchauux, A sehány éves kislány című gyönyörűen illusztrált könyvét, s ekkor merész kijelentést tettem:”- én grafikus leszek!” - aki ilyen csodálatos képeket alkot, amilyenek ebben a könyvben vannak. Azóta is folyamatosan rajzolok, festek, s bár valamelyest a munkám kötődik a képzőművészethez, még nem jelent meg könyv az illusztrációimmal, ám várom a lehetőséget….s ugyanúgy várom azt, hogy összejöhessen egy önálló kiállítás a képeimből. (ezen dolgozom mostanság)

2, Másfél éve egészen átrendeződött az életem, a pörgős, utazós, reggeltől-estig munkás hétköznapokat felváltotta egy jóval csendesebb, nyugodtabb életmód, amit Mézesmadzagnak köszönhetek, aki most 13 hónapos „nagylány”. Már azelőtt is szerettem a konyhában tenni-venni, kísérletezgetni, de úgy érzem most jött el igazából az én időm. Ihletet merítve böngészgettem a net-et, amikor gasztroblogokra akadtam….Néhány hétig feltüzelve olvasgattam, gyűjtöttem a bátorságot, majd létrehoztam a sajátomat. Ez is egyféle alkotás, a festés mellett.

3, Igazi mindent olvasó vagyok, ami az irodalmat illeti. Tizenegy-két éves korom óta falom a könyveket. Vannak nagy favoritok, amelyeket annyiszor olvastam, hogy szinte tudom, melyik oldalon melyik bekezdésben mi fog történni ilyen Passuth László, Lagúnák című könyve, az utóbbi években begyűjtöttem Joanne Harris regényeit, a legújabb kedvenc pedig
Jodi Picoult.

4, Mióta megismertem páromat, amellett, hogy számos addig soha nem hallott előadótól ismertem meg alkotásokat, zenei ízlésemet tekintve talán az a legszembetűnőbb, hogy a minőségi hangzás nagyon fontossá vált. A Buena Vista Social Club, Snétberger Ferenc, Katie Melua mellett, mostanság Mézesmadzag hatására Palya Bea, a Kolompos, és Gryllus Vilmos is gyakran hallgatott előadó nálunk.

5,Szeretek mindent, ami a lakberendezéssel kapcsolatos. Legyen az magazin, szakkönyv, internetes oldal, televíziós műsor… ez utóbbiak közül párommal a Discovery Travel & Living tv csatornán futó Grand Designs című sorozatot nézzük legszívesebben, s közben azon agyalunk, hogy nézne ki a mi álomházunk, s hogyan csinálnánk meg együtt, sok-sok mindent saját magunk, négy kézzel.

6, S ha már lenne egy álomházunk, biztos lenne benne egy moziszoba is, hiszen mindketten nagy filmnézők vagyunk.

7, A végre érve el kell mondjam, tetszett ez a listaírás, a dolgok pontokba szedése. Amíg dolgoztam, minden reggel feljegyeztem a teendőimet, s olyan jólesett kihúzgálni, amikor egyet-egyet a pontokból teljesítettem. Mára ez a listázás csökkent kissé. Bevásárolni csak listával vagyok képes. Ha az nincs a fele cuccot elfelejtem megvenni…

2008. november 14., péntek

Valami egészen más....

Nemcsak a konyhában alkotok!

Ezentúl itt: http://www.kepafalon.hu/muvesz.php?mid=570 is nyomon követhető vagyok.
Minden érdeklődőt-látogatót szeretettel fogadok.

Vörös(lila)káposzta

Leginkább lilának szeretem hívni, a vörös szín nálam egész mást jelent!
Sokkal jobban szeretem salátának, mint párolva elkészítve. A fantázián múlik, mi mindennel pakolható össze, most:
  • naranccsal,
  • füstölt sajttal
  • mézzel
  • őrölt köménnyel
  • és feketeborssal
  • kombináltam.
A káposztát fölaprítom csíkokra, a narancs héját ráreszelem, a narancs levét kifacsarom és 2 evőkanál mézzel 1 evőkanál vörösborecettel, valamint borssal elkeverem. A sajtot felkockázom, vagy csíkokra szeletelem, a káposztához keverem és az előbbi öntettel lelocsolom. Átforgatom, tálalom.

2008. november 4., kedd

Őszi csirke

A fahéj és a körte íze miatt igazi őszi hangulatú tepsiben sült étel, s nem mellékesen könnyedén összedobálható...

Körtés -fahéjas csirke gorgonzolával


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirke- vagy pulykamell
  • 2 nagyobb körte
  • 7 közepes méretű burgonya
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál fahéj
  • fehérbors
  • kevés fokhagymakrém
  • 2 dl tejföl
  • 8 dkg gorgonzola
    vaj- a tepsi kikenéséhez
A burgonyát megmosom, héjastól kevés sóval felteszem főni.

A körtéket meghámozom, cikkekre vágom.

A csirkemellet csíkokra vágom, egy seppenyőben vajon megpirítom, amikor pirulni kezd, hozzáadom a körtét, hozzácsorgatom a mézet, a fokhagymakrémet és fahéjjal hintem meg.
5 percig fedő alatt párolom.

A főtt burgonyát megpucolom, felkapikázom, és a vajjal kikent tepsi alaját kirakom vele. (nekem két sorra lett elég, a rétegek között sóztam, borsoztam.)

A körtés húst a burgonya tetejére rendeztem. (ebben a fázisban készült a fotó)

A gorgonzolát kikevertem tejföllel, majd a hús tetejére kanalaztam.

200 fokon 20-25 perc alatt összesütöttem.
Statisztika