2008. március 19., szerda


Narancsos bélszínszeletek burgonyasünikkel


Mielőtt a Kicsi Gyümölcs megszületett, akár órákig elpepecseltem egy-egy ebéd, vagy vacsora elkészítésével. Egyszerűen azért, mert szerettem kiélvezni minden apró tennivalót a kaja- kreálás körül. Ma már nagyra értékelem, ha egy étel hamar elkészíthető, s nem mellékesen finom!

Ebbe a kategóriába tartozik ez a bélszín-recept is.

Időben jól tagolható az előkészítés:
Előző nap befűszerezem (sóval, durvára őrölt borssal) a húst, így másnap ebéd előtt kb. 40 perccel előveszem a hűtőből.

A burgonyasünikhez (bitos van valami ismertebb, hivatalosabb neve is ennek a köretnek) lereszelem a krumplit, fűszerezem, ezután vissza lehet vonulni egy kis gyerkőc-dögönyözésre, jó fél óra múlva a tojásokkal és a liszttel készre kutyulom a burgonyamasszát.
Odateszem az olajat a köret kisütéséhez, és a bélszínszeleteknek is kikészítek egy serpenyőt, picike olivaolajjal. A húsok mindkét oldalát kb. 5-5 percig sütöm, majd fedő alatt is még 5 percig. Közben kisülnek a sünik is, amiket vízbe mártott teáskanállal szaggatok a forró olajba.
A narancsos szószt a kisült húsok levének felhasználásával készítem el. Felengedem egy kis húslevessel, pici friss narancslével, sózom, borsozom, majd felfővés után kevéske étkezési keményítővel sűrítem, s tejszínnel engedem fel.Mindössze fél óra és az ebéd a tányéron gőzölög!

Hozzávalók:(2 személyre)

6 szelet bélszín,
bors,
1 narancs reszelt héja, és leve,
só.
olivaolaj (a sütéshez)

Burgonyasünihez:
2 nagyobb burgonya,
2 tojás,
4 evőkanál liszt,
só,bors,szerecsendió,
1 gerezd fokhagyma.

Narancsos szószhoz:
1,5 dl húsleves,
1 fél narancs leve,
só, bors,
1 teáskanál étkezési keményítő,
1 dl tejszín.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika