Burgonyás kenyérlángos
Jó néhány évvel ezelőtt, az ország talán legészakibb csücskében voltam alkotótáborban. A nyitónapon egy hangulatos kerti összejövetelen kóstolgattunk finomabbnál finomabb helyi borokat, amihez hatalmas méretű, szalonnával, lilahagymával, kaporral bőven meghintett kenyérlángost is kaptunk, egyenesen a helyi pék kemencéjéből.
Majd csak eztán találkoztam a Töki pompos néven ismert, szintén kemencés kenyérlepénnyel, ami csak halványan emlékeztet arra a bizonyos először megízlelt kenyérlángosra.
Itthon nagy kedvenc minden, ami burgonyás alaptésztából készül. Ha pedig kenyérlángost sütök, mindig abban reménykedek, hogy most talán reprodukálni tudom AZT az ízt… de tudom, hogy ahhoz a konyha sarkába egy kemencét kellene építeni!
Jó néhány évvel ezelőtt, az ország talán legészakibb csücskében voltam alkotótáborban. A nyitónapon egy hangulatos kerti összejövetelen kóstolgattunk finomabbnál finomabb helyi borokat, amihez hatalmas méretű, szalonnával, lilahagymával, kaporral bőven meghintett kenyérlángost is kaptunk, egyenesen a helyi pék kemencéjéből.
Majd csak eztán találkoztam a Töki pompos néven ismert, szintén kemencés kenyérlepénnyel, ami csak halványan emlékeztet arra a bizonyos először megízlelt kenyérlángosra.
Itthon nagy kedvenc minden, ami burgonyás alaptésztából készül. Ha pedig kenyérlángost sütök, mindig abban reménykedek, hogy most talán reprodukálni tudom AZT az ízt… de tudom, hogy ahhoz a konyha sarkába egy kemencét kellene építeni!
50 dkg liszt,
2 közepes méretű főtt áttört burgonya,
0,5 dl olaj,
3 dkg élesztő,
1,5 dl tej,
1 kk. cukor,
2 tk. só.
A feltéthez:
3 dl tejföl,
2 gerezd fokhagyma,
2 fej lilahagyma,
15 dkg húsos, füstölt szalonna.
friss kapor, só, bors.
reszelt sajt.
A tejet meglangyosítom, a cukrot elkutyulom benne, belemorzsolom az élesztőt, s megvárom, míg felfut.
Egy tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a langyos áttört burgonyát, sót, olajat, és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom, míg el nem válik a tál falától a tészta. (Ha túl lágy lenne, lisztet lehet hozzáadni.)
A konyharuhával letakart tálban huzatos helyre teszem kelni, 1 órára.
Addig szalonnát felkockázom, megpirítom, kistányérra szedem, a lilahagymát felszeletelem, a kaprot is felaprítom, a sajtot pedig lereszelem.
A tejfölbe belereszelem a fokhagymát, belekutyulom a kaprot.
Ha a tészta megkelt, lazán, kézben félbe hajtom, majd a szalonnazsírral kikent tepsibe óvatosan belenyomkodom, kis peremet alakítva a tepsi széleinél. (nem szoktam nyújtani, mert remekül kiteríthető így is a tészta.)
A tészta tetejét megkenem a fokhagymás tejföllel, és a szalonnával, hagymával, sajttal megszórom.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt sül meg.
Két fős adag.
Nekem most egy nagyobb zsömlényi darab kenyértészta kimaradt. Ezt házilag készített bazsalikomos, oregánós paradicsomszósszal, újhagymával, és felkarikázott paradicsommal terítettem be.
Egy tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a langyos áttört burgonyát, sót, olajat, és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom, míg el nem válik a tál falától a tészta. (Ha túl lágy lenne, lisztet lehet hozzáadni.)
A konyharuhával letakart tálban huzatos helyre teszem kelni, 1 órára.
Addig szalonnát felkockázom, megpirítom, kistányérra szedem, a lilahagymát felszeletelem, a kaprot is felaprítom, a sajtot pedig lereszelem.
A tejfölbe belereszelem a fokhagymát, belekutyulom a kaprot.
Ha a tészta megkelt, lazán, kézben félbe hajtom, majd a szalonnazsírral kikent tepsibe óvatosan belenyomkodom, kis peremet alakítva a tepsi széleinél. (nem szoktam nyújtani, mert remekül kiteríthető így is a tészta.)
A tészta tetejét megkenem a fokhagymás tejföllel, és a szalonnával, hagymával, sajttal megszórom.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt sül meg.
Két fős adag.
Nekem most egy nagyobb zsömlényi darab kenyértészta kimaradt. Ezt házilag készített bazsalikomos, oregánós paradicsomszósszal, újhagymával, és felkarikázott paradicsommal terítettem be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése