Küklopsz,
Káposztás- kolbászos lepényke
avagy Káposztás cicik...
Miközben majszoltuk e laktató, fűszeres lepénykéket, törtük a fejünket hogyan szólítsuk eztán őket... A fenti variációk közül mindenki válassza ki a neki tetszőt!
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt,
2 közepes méretű burgonya megfőve, áttörve,
8 dkg margarin,
1 dkg élesztő,
1 tojás,
1 dl tej+kk. cukor,
só.
A töltelék:
1 kis fej káposzta,
diónyi zsír,
só, bors, őrölt kömény.
A tetejére felkarikázott füstöltkolbász,és egy felvert tojás a kenéshez.
A lisztet egy tálba szitálom, a margarint elmorzsolom benne.
Hozzáadom a cukros tejen felfuttatott élesztőt,a tojást, a főtt, áttört burgonyát, és a sót (kb. 2 k.kanállal). Jól kidagasztom, majd fél óráig konyharuhával letakarva kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. A káposztát lereszelem, és egy diónyi zsíron megfonyasztom, fűszerezem, amikor a káposzta már üveges, lehúzom a tűzről, és hűlni hagyom.
A kolbászt felkarikázom.
Ha eddig elkészültem, a tészta már eléggé megkelt ahhoz, hogy liszteztt nyújtótáblára borítsam, s óvatosan kétszer-háromszor áthajtogassam. Ezután kinyújtom fél centi vastagságúra. A kinyújtott tészta egyik felére nagyméretű pogácsaszaggatóval köröket jelölök ki. A körök közepére a kis halmokat rakok a káposztából, majd a kinyújtott tészta másik felét ráhajtom, finoman meglapogatom, majd ahol a káposztahalmok kidudorodnak, a pogácsaszaggatóval kiszúrom a köröket. Így a két réteg tészta összeragad, s készen vanak a káposztás korongok.
A tetejüket felvert tojással kenem meg, és egy-egy kolbászkarikát teszek a körök közepébe.
tepsibe rakom őket, távol egymástól, és még 20-25 perc erejéig letakarom a tepsit.
A sütőt előmelegítem.Kb. fél óráig sűl 200 fokon.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése