2008. április 1., kedd

Küklopsz,

Káposztás- kolbászos lepényke


avagy Káposztás cicik...


Miközben majszoltuk e laktató, fűszeres lepénykéket, törtük a fejünket hogyan szólítsuk eztán őket... A fenti variációk közül mindenki válassza ki a neki tetszőt!



Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt,

2 közepes méretű burgonya megfőve, áttörve,

8 dkg margarin,

1 dkg élesztő,

1 tojás,

1 dl tej+kk. cukor,

só.


A töltelék:

1 kis fej káposzta,

diónyi zsír,

só, bors, őrölt kömény.


A tetejére felkarikázott füstöltkolbász,és egy felvert tojás a kenéshez.


A lisztet egy tálba szitálom, a margarint elmorzsolom benne.

Hozzáadom a cukros tejen felfuttatott élesztőt,a tojást, a főtt, áttört burgonyát, és a sót (kb. 2 k.kanállal). Jól kidagasztom, majd fél óráig konyharuhával letakarva kelesztem.



Közben elkészítem a tölteléket. A káposztát lereszelem, és egy diónyi zsíron megfonyasztom, fűszerezem, amikor a káposzta már üveges, lehúzom a tűzről, és hűlni hagyom.
A kolbászt felkarikázom.


Ha eddig elkészültem, a tészta már eléggé megkelt ahhoz, hogy liszteztt nyújtótáblára borítsam, s óvatosan kétszer-háromszor áthajtogassam. Ezután kinyújtom fél centi vastagságúra. A kinyújtott tészta egyik felére nagyméretű pogácsaszaggatóval köröket jelölök ki. A körök közepére a kis halmokat rakok a káposztából, majd a kinyújtott tészta másik felét ráhajtom, finoman meglapogatom, majd ahol a káposztahalmok kidudorodnak, a pogácsaszaggatóval kiszúrom a köröket. Így a két réteg tészta összeragad, s készen vanak a káposztás korongok.



A tetejüket felvert tojással kenem meg, és egy-egy kolbászkarikát teszek a körök közepébe.
tepsibe rakom őket, távol egymástól, és még 20-25 perc erejéig letakarom a tepsit.



A sütőt előmelegítem.Kb. fél óráig sűl 200 fokon.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika