Én most egy sajtos ízesítésű polentát főztem, muffinformákba kanalaztam, a közepébe pedig kevés ördögien csípős húst csempésztem. Előtelként salátával, vagy főételként is tálalható, mondjuk sóska- vagy gombaszósszal.
50 dkg darált pulykahús,
1 fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
1 szál sárgarépa,
2 mokkáskanál chilipor,
2 mokkáskanál őrölt pirospaprika,
2 evőkanál darált pirospaprika(sós)(az enyém házi készítésű volt)
só, bors, -ízlés szerint.
A vöröshagymát apró kockákra vágom, az olajon megpirítom, a szintén kicsi kockákra darabolt sárgarépát hozzáadom, átforgatom a hagymás olajon, majd a darált húst rádobom, s szintén megpirongatom. Fűszerezem, és egy kevés vízzel (kb.1dl) felöntöm, majd fedő alatt kis lángnál 15 percig rotyogtatom. Ha közben elfőne a leve pótolni kell. Ha a hús és a répa is megpuhult, leveszem a fedőt, és újra megpirítom, hogy lé ne maradjon rajta. Félreteszem hűlni.
Elkészítem a polentát, Mamma receptje alapján.
Sajtos polentához:
8 dl víz,
4 dl tej (zsíros)
2 evőkanál vaj,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál bors,
1 csipet szerecendió,
20 dkg kukoricadara,
150 dkg sajt. (én Karavánt használtam)
A tejet, a vajat és a vizet egy lábasba öntöm, a fűszereket is hozzáadom, és felforralom. Kevergetve hozzáadom a kukoricadarát, lassú tűzön főzöm, állandóan kevergetve, mert hamar leragad. 20- 25 perc alatt fő meg. (Persze kóstolgatni kell!)
Amikor már jól besűrűsödött, leveszem a tűzről, és hozzákeverem a reszelt sajtot.
Már ekkor jó, ha elő van készítve a sütő kivett rácsára helyezett muffinsütő (nekem szilikonos van, vékonyan kikentem vajjal) Hiszen a polenta igen gyorsan dermed, ezért nekünk is gyorsnak kell lennünk:
Minden muffinforma aljára 2 evőkanál polentát teszek, ha az összest feltöltöttem, jöhet 1-1 púpos evőkanál csípős hús, majd polentával befedem a húsréteget. Nem szabad teljesen teletölteni a formákat, mert a sütőben kifröccsenhet belőlle.
Közepesen meleg sütőben tolom, és 1 óra alatt összesütöm.
Picit várni kell a kiszedéssel, hiszen könnyen megégethetjük magunkat a forró polentával.
Melegen szószokkal, hidegen előételként önmagában vagy salátával fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése