2008. április 30., szerda

Csolokádétorta Macitól

Olvasgatva-nézegetve Maci blogját, fantasztikus, szemet gyönyörködtető süteményekre leltem. A Trüffel tortáját már megsütöttem (bár fotó nincs róla, mert születésnapi ajándék volt) s most -már másodjára-, egy egyszerű csokitortára került a sor. Nem lényegtelen szempont, hogy viszonylag kevés „pepecs” legyen vele, hiszen Kis Gyümölcs nem jól tűri, ha figyelmem tartós időre valami másfelé irányul… Most is úgy alakult, hogy amíg ő aludt, az omlóstésztát begyúrtam, aztán a csokikrémet már ketten kevertük.
(Azaz ő csípőmön ülve figyelte a munkálatokat.)

Csokoládétorta


Omlós tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet só
10 deka hideg vaj
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja


A liszthez hozzáadom a felkockázott hideg vajat, sót, tojássárgáját, és a cukrot. Lehetőleg hideg kézzel gyorsan összegyúrom. Ha nagyon morzsálódna, 1-2 evőkanál jéghideg vizet adok még hozzá, mígnem összeáll a tészta. Fóliába csomagolom és 1 órán át a hűtőben pihentetem mielőtt felhasználom.
Ez az adag tészta elegendő 2 darab tortához, 28 cm-es formában sütve, tehát most csak a fél adagra lesz szükség. 2 réteg folpack fólia között nagyon vékonyra kinyújtom, és egy 28 cm-es kivajazott csatos tortaformát kibélelek vele, egy kb. 2 cm magas peremet is alkotva.


Krémhez:
10 deka keserűcsokoládé
20 deka tejszín
2 tojás
2 ek. cukor


A csokit alacsony lángon megolvasztom a tejszínben, simára keverem, és hűlni hagyom. Közben a tojásokat habosra keverem a cukorral, és hozzáöntöm a csokis-tejszínt. A keveréket ráöntöm a tésztára, és 180°C fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángnál kb. 1 órán át sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika