2008. június 5., csütörtök

Csirke bazsalikomos palacsintában

Először bekeverem a palacsintatésztát, s míg az pihen egy keveset, elkészítem a tölteléket. Mindössze 45 perc az egész, s az sem mellékes, hogy nem melegíti fel katlanná a konyha levegőjét- elég ha kint tombol a nyár...



Gombás-tejszínes csirke, bazsalikomos palacsintában


A palacsintához:


2 tojás

2,5 dl tej

6-7 evőkanál liszt

2 db közepes méretű burgonya

2 tk zöld pesto

2 tk friss vágott bazsalikom

só, bors.

A tojást a liszttel, fűszerekkel, bazsalikommal és a pestoval simára keverem, majd apránként hozzákeverem a tejet. A 2 burgonyát meghámozom, de majd csak közvetlenül a sütés előtt reszelem a palacsintatésztába.



A csirkés ragu:

1 nagyobb csirkemell filé

2,5 dl húslé

20 dkg gomba (csiperke, laska)

só, fehérbors, szerecsendió

1 dl tejszín

3 ek mascarpone

1 tk étkezési keményítő



A csirkemellet előző nap felcsíkozom, és fokhagymás tejfürdőbe teszem, s berakom a hűtőbe.

Innen a megfelelő pillanatban kiveszem, lemosom, lecsöpögtetem.

Serpenyőbe olajat hevítek, ebbe pirítom meg a csirkemell csíkokat. Sózom, borsozom, reszelek rá szerecsendiót, majd a felaprított gombát is hozzáadom, felöntöm a húslével és befedem néhány percre.

Ha a hús és a gomba is megpuhult, és elfőtt a ráöntött lé, beleöntöm a tejszínt, ha szükséges étkezési keményítővel sűrítem az állagát, s végül, ha már nincs a tűzön, belekeverem a mascarponét, és egy fél marék apróra metélt petrezselyemzöldet.



A ragut melegen tartom, és a palacsinta tésztába sajtreszelőn belereszelem a burgonyát, elkeverem benne, s nekilátok a palacsinták sütésének. A legnagyobb serpenyőmben, az átlagos (édes) palacsintánál kicsit vastagabbakat sütök. (Ebből az adagból nekem 5 db palacsinta lett.)

Külön tálalom a ragut, és a palacsintát, s ízlés szerint mindenki magának tölti meg. Félbe, négyrét hajtva, vagy feltekerve....

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika