2008. szeptember 12., péntek

Nosztalgia süti

Mostanában többször is készítettem a kakaós, vagy csokoládés keksz szalámi néven jegyzett sütés nélkül készülő édességet.
Erősen nosztalgikus hatást, széles mosolyt csalva minden barátunk arcára, aki a nyolvanas években volt gyerek. Ez a süti az akkori szülinapi zsúrok, ostáybulik elmaradhatatlan kedvence volt. Mi is "gyártottuk" már 12 évesen... tömeges mennyiségben az úgynevezett pince-klubban tartott bulikra...


Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 25 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg háztatrási keksz
  • (+ vágott, vagy darált dió, reszelt citromhéj, rumaroma, vanilia... ízlés szerint)

A kakaót, cukrot, lisztet összekeverem, majd apránként adagolva a tejet csomómentesre keverjük, összefőzöm sűrűre. Félrehúzva a tűzről belekavarom a margarint, ami szépen felolvad benne, az instant kávét, a diót.

Beleöntjök a masszába a háztartási kekszet, amit előzőleg összetördeltünk. (textil zsákba teszem és sodrófával alaposan megütögetem, átforgatom, ütögetem, átforgatom...)

Amikor alaposan összevegyítettem a kekszet és a kakaós masszát, egy nagyobb darab folpackra szedem, hosszú csíkba, majd a folpack segítségével feltekerem, szalámiszerű rúdat formálok belőle. (ebből a menyiségből két rúd szokott kijönni)

Hűtőszekrénybe teszem.

Igazából harmadnap a legjobb, amikor a keksz teljesem átpuhult.

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Mindig csak másoknál ettem ilyet anno (barátnőknél stb.)
de örülök, hogy felraktad a receptet!

Kricso írta...

Szia Renata!
Hódít a keksz szalámi!
Nem elhanyagolható, hogy ripsz-ropsz kész van!
(és nem lehet odaégetni a sütőben...)

Statisztika