2009. június 15., hétfő

Diós-sajtos karaj


Bizonyára mindenkinek van egy vagy több jó receptje, a karaj elkészítésére. Általában azokat a recepteket kedvelem, ahol ez a sovány hús nem szárad ki, nem lesz szíjas.
Rengeteg verzió lehetséges.
Most egy új variációval kísérleteztem.

Hozzávalók:
  • 5 szelet karaj
  • 4 szelet szikkadt magvas kenyér (vagy két magvas zsömle)
  • 2 dl tej
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 15 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 5 szelet ementáli sajt
  • 1 dl víz
A magvas kenyereket beáztatom a tejbe.

A szalonnát felkockázom, és abban a tepsibe, amelybea húst fogom sütni, beleszórom, és kisütöm a zsírját, kiszedegetem a pörcöket.

Egy tálba teszem a kinyomkodott kenyérszeleteket, a szalonnapörcöket, a darált diót, az összezúzott fokhagymát, sót, borsot, és a két egész tojással összegyúrom, masszává alakítom a hozzávalókat.

Az enyhén besózott karajszeleteket a tepsibe rakom, rányomkodok egy- egy marékkal a diós masszából.

Óvatosan kevés vizet öntök a hús köré, lefóliázom.
Kb. fél óráig párolom fólia alatt, majd 15 percig fólia nélkül sütöm 200 fokon.

Amikor lezárom a gázt, a sajtszeleteket rárakosgatom a diós húsokra és még 3-4 percig a forró sütőben hagyom ráolvadni.

Rizses salátával tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika