2008. április 23., szerda

Sajtkrémes tészta, paradicsomos húságyon

Tulajdonképpen úgy indult az egész, amikor a hozzávalók az asztalra kerültek, hogy paradicsomos hússal töltött kagylótésztát készítek, bődületes mennyiségű sajtszósszal nyakon öntve. Aztán menet közben valahogyan felcserélődtek a dolgok. Semmiféle mentséget nem tudok felhozni…. Ám, mondhatom a végeredmény csudajólett! Annyira, hogy csak a tepsi sarkában árválkodó maradékot sikerült lencsevégre kapni.
(Még szerencse, hogy sülés előtt lefotóztam…)

Hozzávalók:
20 db nagyméretű kagylótészta,
A húságyhoz:
50dkg darált hús (ez most setréshús volt)
1 kisüveg darabos paradicsomszósz (az enyém házi készítésű)
1 fej vöröshagyma,
kevés olaj, só,
oregánó,
bazsalikom.

Sajtszószhoz:
5 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
3 dl tej,
15 dkg reszelt füstöltsajt,
szerecsendió, só, fehérbors,
apróra vágott snidling.

+ 10 dkg reszelt sajt.



A nagy kagylótésztákat forró, sós vízbe félkeményre főzöm.
Leszűröm, félreteszem egy tálcára, hűlni, úgy hogy még véletlenül se ragadjanak össze.

A vöröshagymát apróra vágom, serpenyőben kevés olajon lepirítom, hozzáadom a darált húst,
amit szintén megpirítok, kevés vízzel (kb. 1 dl) felöntöm, fűszerezem sóval, oregánóval, és bazsalikommal. Befedem, és 10 percig párolom.
Ha a hús megpuhult, a paradicsomszószt ráöntöm, kóstolás, ízesítés, ha szükséges.

A sajtszószhoz felforrósítom a vajat egy kis lábasba, beleszitálom a lisztet, majd állandó keverés mellett hozzáöntöm a forró tejet. Jól felforralom, míg a mártás sűrűbb főzelék állagú nem lesz. Ízesítem sóval, őrölt fehérborssal és reszelek bele szerecsendiót is. Egy pár szál snidlinget aprítok még bele, és a reszelt sajtot is belekavarom. Félrehúzom a tűzről, picit hűlni hagyom.

Egy tepsit kikenek vajjal, megszórok zsemlemorzsával, s belekanalazom a darált húsos masszát.
Ezután egy közepes méretű kanállal (vagy de lehet habzsákba tenni) a sajtszószt, a kagylótésztákba kanalazom. Szép sorban a húsos alapra ültetem a sajtos tésztákat.
Végül reszelt sajttal hintem meg az egészet.

Addig sütöm, míg a sajt szép piros nem lesz.

2 megjegyzés:

József írta...

megcsináltam, NAGYON FINOM volt.
Néztem a többi kaját is jól hangzanak.
Csak így tovább.

Zsuzska írta...

Köszi a receptet. Ki fogom próbálni :)

Statisztika