2008. április 10., csütörtök

Töltött gomba

Nálunk a gomba és a sajt is nagy kedvenc. Mindkettő jöhet mindenféle formában, menyiségben. ha pedig e kettő találkozik, akkor biztos a siker az asztalnál. Például kombinálható az alábbi módon, frissen kisütve ebédre, vagy meleg vacsoraként. Ám bátran lefagyasztható a sütés előtti állapotában, hogy adandó alkalommal, egy szaladós nap végén csak előkaphassuk a fagyasztóból, ripsz-ropsz a forró olajból a tányérra varázsolható!


Hozzávalók:

12 db csiperkegomba(fej)
1 db szikkadt zsömle, (de lehet 2-3 szelet kockakenyér is)
1,5 dl tej,
15 dkg sonka,
1 kis fej hagyma,
5 dkg reszelt parmezán,
2 evőkanálnyi krémsajt,
1 egész tojás,
só, fehér bors, szerecsendió.

liszt- tojás- zsemlemorzsa a panírozáshoz,
és
olaj a sütéshez.


Alapos mosás után a gombák tönkjeit kiszedem, a kalapok belsejét sózom, s félreteszem.
(A tönköket itt most nem használom fel, elteszem, hogy másnap gombakrémleves, vagy gombaszósz legyen belőle.)
A szikkadt zsömlét tejbe áztatom.
A hozzávalók közül a sonkát, a hagymát nagyon apróra vágjuk. Ez utóbbit pici vajon megpirítjuk, majd a sonkadarabkákat is hozzáöntjük, s átforgatjuk, majd félretesszük hűlni. Ha langyos, hozzáadjuk a kinyomkodott, pici darabokra cincált zsömlét, a sajtokat, és a tojást is beleütjük. Jöhetnek a fűszerek is, majd jó alaposan összadolgozzuk. Ezzel a masszával töltjük meg a gombafejeket, úgy hogy egy kis gombóccá alakítjuk őket.
A gombócokat a liszt-tojás zsemlemorzsa jól ismert sorrendjében forgatjuk meg, majd bő olajban sütjük.
Én most petrezselymes burgonyapürével tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Statisztika