2008. június 24., kedd

Alma-eper karamellben

Hűsítő kanalas desszert meleg estéken, amikor kedves Párom felsóhajt:
-Hmm...úgy ennék valami édességet...

Nos, egy -két szem bon-bon helyett elővarázsolható a hűtőből ez a finomság, ami egyrészt krémes, és a karamellnek köszönhetően itt-ott ropogós egyben. Persze NEM diétás kategória!!!
A Starfokkertől lesett Tarte Tatin kipróbálása óta a karamellben sültalma íze nem hagy nyugodni, többszöri ismétlés következett. Most ugyanúgy indítottam a munkálatokat, mint a fordítva sütött almatortánál, ám került az almadarabkák mellé néhány szem eper -a szezont zárva. A karamelles gyümölcsökhöz pedig vaniliás joghurtkém dukált.

Hozzávalók: (2 nagyobb adaghoz, vagy 3 közepeshez)

1 nagy alma

1 nagy marék eper

4 ek cukor

kevés fahéj

2 ek. vaj

Krém:

1/2 csom. vanilia pudingporból készített puding

2 ek cukor

1 doboz görög natur joghurt

Az almát meghámozom, felnegyedelem, majd vékony darabokra vágom. Az eperszemeket negyedelem. A vajat felolvasztom egy vastagfalú edényben, megvárom,míg szépen gyöngyözik, s ekkor hozzáöntöm a cukrot, kis lángon felolvasztom benne, és hagyom, hogy szép borostyánszínűvé váljon. Majd rádobom az almaszeleteket, amitől a karamell összeugrik, darabos lesz, de semmi probléma, fedővel letakarva, továbbra is lassú tűznél 5 percig párolom az almát, s közben a karamell "kisimul". Ezután beledobom az epret, pici fahéjat és fedő nélkül rotyogtatom, míg a lé el nem fő. Ezután lezárom, és hagyom hűlni.

Elkészítem a krémet: A vaniliapudingot porcukorral, és a natur joghurttal habverővel elkeverem.

Jöhet a rétegezés: karamelles gyümölcs- joghurtos krém-karamelle gyümölcs-joghurtos krém, végül egy-két szem eper, valamint citromfű levélke díszítésként.

3 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Szia!
Ez nagyon finom lehet :)
Elárulnád, hol vettél natúr görög joghurtot? Köszi.

Kricso írta...

A corában néhány hete láttam először, 4-es kiszerelésben lehet kapni.
Össze sem lehet hasonlítani néhány magyar joghurtnak nevezett cuccal...

lekvároskukta írta...

Köszi szépen :))

Statisztika