2008. június 28., szombat

Beszélgetős délelőtt

Csütörtök délelőtt két kedves kolléganőm látogatott meg bennünket, csajokat. Régen találkoztunk már, az elmúlt egy év alatt rengeteg történet felgyűlt, úgyhogy volt mit megvitatni! Történtek jó dolgok, kevésbé kellemesek, ahogy az lenni szokott... Az újak mellett előkerültek a régi klasszikus sztorik, sokszor a könnyünk majd' kicsordult a nevetéstől.

Hideg harapnivalókat állítottam elő még előző nap este, reggel pedig összedobtam egy gyors salátát.


Sajtkémes tojástorta:

A tojásos alaphoz:

  • 8 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor

A sajtkrémhez:

  • 4 dl tej

  • 4 evőkanál liszt

  • 15 dkg sajt (intenzív ízű)

  • 5 dkg vaj

  • szerecsendió, só, fehérbors.

Töltelék: ami épp akad a hűtőben. Jelen esetben virsli, olajban eltett sült pirospaprika.

4 tojást és 2 evőkanál lisztet, csipet sót valamint a késhegynyi sütőpor felét mixerrel elkeverem, és egy nagy méretű serpenyőbe öntöm (mehet alá kevés olaj!) és fedő nélkül kis lángon(!) megsütöm, mindkét oldalát. Ugyanezt a műveletet elvégzem a maradék anyaggal, így két kerek tortalapot kapok. Félreteszem őket hűlni.

A sajtkrémhez 4 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverek egy kevés tejjel, s ha sima a massza, hozzáöntöm a maradék tejet is, lassú tűzön állandó kevergetés közben nagyon sűrűre főzöm.Leveszem a tűzről, majd a sajtot belereszelem, a vajat is beledobom és simára keverem.Fűszerezem, mégegyszer alaposan megkeverem. Ha langyos, megkenem az egyik tojáslapot, erre jön a töltelék, majd a sajtkrém másik, megmaradt fele. A második tojáslappal beborítom, kicsit meglapogatom, majd hűtőbe teszem, fogyasztásig, amikor úgy szeletelem, mint egy tortát, meleg vízbe mártott késsel.

Rizses sajtgolyók: (16 db-hoz)

  • 1 csomag előfőzött,vadrizzsel kevert zacskós rizs

  • 15 dkg krémsajt

  • 5 dkg feta sajt

  • só,

  • zöldfűszernövények apróra vágva,

  • reszelt sajt

  • tört sóskeksz

A rizset megfőzöm, kihűtöm. Egy tálba öntöm, és összekeverem sajtkrémmel, ha szükséges sózom, kis gombócokat formálok amelyek közepébe egy-egy kocka feta sajt darabkát nyomok, és néhányat reszelt sajtba, néhányat tört sóskekszbe, megint másokat apróra vágott friss zöldfűszerekbe hempergetek.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika