Sajtkémes tojástorta:
A tojásos alaphoz:
- 8 tojás
- 4 evőkanál liszt
- késhegynyi sütőpor
- só
A sajtkrémhez:
- 4 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 15 dkg sajt (intenzív ízű)
- 5 dkg vaj
- szerecsendió, só, fehérbors.
Töltelék: ami épp akad a hűtőben. Jelen esetben virsli, olajban eltett sült pirospaprika.
4 tojást és 2 evőkanál lisztet, csipet sót valamint a késhegynyi sütőpor felét mixerrel elkeverem, és egy nagy méretű serpenyőbe öntöm (mehet alá kevés olaj!) és fedő nélkül kis lángon(!) megsütöm, mindkét oldalát. Ugyanezt a műveletet elvégzem a maradék anyaggal, így két kerek tortalapot kapok. Félreteszem őket hűlni.
A sajtkrémhez 4 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverek egy kevés tejjel, s ha sima a massza, hozzáöntöm a maradék tejet is, lassú tűzön állandó kevergetés közben nagyon sűrűre főzöm.Leveszem a tűzről, majd a sajtot belereszelem, a vajat is beledobom és simára keverem.Fűszerezem, mégegyszer alaposan megkeverem. Ha langyos, megkenem az egyik tojáslapot, erre jön a töltelék, majd a sajtkrém másik, megmaradt fele. A második tojáslappal beborítom, kicsit meglapogatom, majd hűtőbe teszem, fogyasztásig, amikor úgy szeletelem, mint egy tortát, meleg vízbe mártott késsel.
Rizses sajtgolyók: (16 db-hoz)
- 1 csomag előfőzött,vadrizzsel kevert zacskós rizs
- 15 dkg krémsajt
- 5 dkg feta sajt
- só,
- zöldfűszernövények apróra vágva,
- reszelt sajt
- tört sóskeksz
A rizset megfőzöm, kihűtöm. Egy tálba öntöm, és összekeverem sajtkrémmel, ha szükséges sózom, kis gombócokat formálok amelyek közepébe egy-egy kocka feta sajt darabkát nyomok, és néhányat reszelt sajtba, néhányat tört sóskekszbe, megint másokat apróra vágott friss zöldfűszerekbe hempergetek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése