Ezt a gombatortát megkóstolva, dicshimnuszt zengett Kedvesem. S bár jónéhány napja készült e finomság, még emlegeti, s várja az ismétlést.
Az ötletadó recept a Fakanál 2006/6 számában található, Csiperketorta petrezselyemmártással címmel.
Az ott olvasott mennyiségeket rögtön megfeleztem, hiszen két személynek készítettem a tortát, téglalap alakú cserépedényben sütve.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- csipet sütőpor
- csipet só
- 1 kis tojás
- 1,5 ek. tejföl
töltelék:
- 30 dkg csiprke
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 paradicsom
- 10 dkg márványsajt
- 1 szál zsálya
- pár szál petrezselyemzöld
- só bors.
A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a sütőport, a sót, tojást és a tejfölt. Egynemű tésztává gyúrom, és 2 órára a hűtőszekrénybe teszem.
Közben a hagymát apróra vágom, megfuttatom az olivaolajban, majd beleszórom a felszeletelt gombát, petrezselyemzöldet, zsályát, sózom, borsozom. Amikor a tűzről levettem, a felszeletelt paradicsomot is hozzákeverem.
A tésztát a hűtőből kivéve fél centi vastagságúra nyújtom, és kibélelem vele a kivajazott hőállótálat, sütőpapírt terítek rá, majd babbal szórom meg, és 200 fokos sütőben 15 percig sütöm. A félig megsült tésztáról leveszem a babaot és a sütőpapírt, és megtöltöm a fűszeres gombával, a márványsajtot pedig a tetejére tördelem. Visszatéve a forró sütőbe pirosra sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése