2008. július 9., szerda

Gombatorta

Nem kell mindennap húst enni. Bár lemondani róla hosszútávon nem tudnék(nánk)... alkalomszerűen, egy-egy nap megvalósítható a húsnélküli étkezés. Ezt nyáron igen könnyű kivitelezni, még gondolkozni sem kell túl sokat a zöldség és gyümölcsdömping közepette.

Ezt a gombatortát megkóstolva, dicshimnuszt zengett Kedvesem. S bár jónéhány napja készült e finomság, még emlegeti, s várja az ismétlést.


Az ötletadó recept a Fakanál 2006/6 számában található, Csiperketorta petrezselyemmártással címmel.



Az ott olvasott mennyiségeket rögtön megfeleztem, hiszen két személynek készítettem a tortát, téglalap alakú cserépedényben sütve.



Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • csipet sütőpor
  • csipet só
  • 1 kis tojás
  • 1,5 ek. tejföl

töltelék:

  • 30 dkg csiprke
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 paradicsom
  • 10 dkg márványsajt
  • 1 szál zsálya
  • pár szál petrezselyemzöld
  • só bors.

A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a sütőport, a sót, tojást és a tejfölt. Egynemű tésztává gyúrom, és 2 órára a hűtőszekrénybe teszem.


Közben a hagymát apróra vágom, megfuttatom az olivaolajban, majd beleszórom a felszeletelt gombát, petrezselyemzöldet, zsályát, sózom, borsozom. Amikor a tűzről levettem, a felszeletelt paradicsomot is hozzákeverem.

A tésztát a hűtőből kivéve fél centi vastagságúra nyújtom, és kibélelem vele a kivajazott hőállótálat, sütőpapírt terítek rá, majd babbal szórom meg, és 200 fokos sütőben 15 percig sütöm. A félig megsült tésztáról leveszem a babaot és a sütőpapírt, és megtöltöm a fűszeres gombával, a márványsajtot pedig a tetejére tördelem. Visszatéve a forró sütőbe pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika