2008. július 14., hétfő

Túrómousse

A konyhaművészet oldaláról készítettem el a hónap desszertjét. Bár nem öntetként használtam az epret, hanem zselé formában a túróhab közzé ferdén rétegeztem, ami kicsit pepecsebb meló, de látványos. Váratlanul vendégek toppantak be, úgyhogy elővarázsolhattam a dekoratív kis desszerteket.



Hozzávalók, 4 személyre:

  • 250 g tehéntúró,
  • 1,5 dl tejszín,
  • 25 g zselatin,+ egy evőkanál instant zselatin
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • 1/2 tasak vaníliás cukor,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 5 bóbita citromfű
  • 125 g friss eper,
  • 1 evőkanál eperlekvár


A túrót villával áttöröm, majd hozzákeverem a cukrot, a vaníliás cukrot meg a citromhéjat. A keményre vert tejszínhabot belekeverem az ízesített túróba, az apróra vágott citromfüvet is hozzákeverem. A zselatint 2 dl vízben felfőzöm, kicsit hagyom hűlni, és szintén a túróhoz keverem. A massza felét pudingformákba töltöm, -én most kicsit megdöntöttem a formákat, azaz felpóckoltam a forma egyik alját egyik oldalt egy-egy kockasajttal- és a hűtőbe teszem megdermedni. Az epret megmossuk, apróra vágjuk, a lekvárba keverjük, és ha kell, egy kevés vízzel hígíthatjuk, majd egy evőkanál istant zelatint szórok bele. Ezzel a mártással locsoljuk meg túrómousse-t, majd irány vissza a hűtőbe, dermedni. Még egyszer ugyanezt rétegezést megcsinálom, és hűtőben hagyom fogyasztásig.

Tálalás előtt forróvízbe állítom a formákat, így könnyen kiszedhető, és azonnal tálalható.

Tapasztalatok:

-Aki jobban kedveli az édeskés túró ízt, az tegyen még a receptben szereplő cukor mennyiségénél többet, -mondjuk plusz egy evőkanálnyit.

-Aki inkább a savanykásabb ízt szertné érezni, az csavarjon a túróhabba még egy fél citom levét.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon látványos, s nagyon csinos! Nagyon tetszik! S itt még nem is kell nagyon szemcsésnek lennie a túrónak, úgyhogy még itteni túróból is meg fogom tudni valósítani ;)

Kricso írta...

Köszi, Beatbull!
Én házitúróból készítettem, ami szintén nem a boltban kapható száraz,szemcsés cucc!
Ott krémes állagú a boltban kapható túró?

Unknown írta...

A magyarhoz képest eléggé krémes, igen, s egyáltalán nem száraz, sőt általában ki is kell nyomni belőle a folyadékot - igaz én ezt szívesen oldom meg egy konyharuhával, amit centrifugaként lengetek magam körül az erkélyen ;)
Sajnos, most 1-2 hétig nem lesz időm elkészíteni, de kipróbálom! ;)

Kricso írta...

Nos, örülök hogy tetszett!
A túró víztelenítése igen egyedi megoldás!
A szomszédok mit szólnak az centrifuga-akcióhoz?

Unknown írta...

hasonló módon rázzuk szárazra a zöldfűszereket is, főleg ha kicsit több kell belőlük - be egy ruhába, összefog és meglenget ;) Ditém is nagyon rutinosan csinálja már ;) A szomszédok még nem szóltak miatta, de mondjuk egyikük elképedt, mikor elsoroltam neki, hogy mi is az a rengeteg zöldfűszer, ami az erkélyen terem ;)

Statisztika