Nem volt ez mindig így... Gyermekkoromra gondolva az uborkasaláta-franciasaláta-majonézes burgonyasaláta bermudaháromszögében bolyongott a nagytöbbség. Tisztelet a kivételnek!!!
Ma már se szeri se száma a salátakombinációknak. Már alig várom, hogy elkészüljön az összefoglaló és jobbnál jobb ötletekkel gazdagodjak, mert kreatív ötletekből nincs hiány, ha a gasztro témájú blogokat böngészi az ember!
Ráadásul a saláta nagyon sokszínű!
- Saláta készülhet hétköznap, ünnepi asztalra, kerti partyra, baráti összejövetelre...
- Lehet sós, savanyú, édes, csípős...
- Lehet hideg vagy meleg....esetleg épp átmelegített.
- Salátát fogyaszthatunk előételként, hús mellé, köretként, savanyúságként és desszertként.
- Az alapanyagok sokféleségét meg már nem is említem. Van olyan élelmiszer amit nem tehetnénk salátába?
Meggyes kacsasaláta (2 személyre)
Hozzávalók:
- 2 db kacsacomb
- egy marék magozott meggy
- só, bors
- kakukkfű
- fahéj
- rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl vörösbor
- ek. vaj
-------------------
- 20 dkg főtt currys rizs
- egy marék magozott meggy
- egy fél fej jégsaláta
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1,5 dl tejszín
A kacsacombokat előző nap besózom, majd hűtőbe tárolom a "nagy napig". Ekkor a combokat serpenyőbe teszem, kevés vajon elősütöm, pirulásig. A kacsacomokat kiszedem, és átteszem egy kis tepsibe, három evőkanálnyi kisült zsírjával, (a többit kis edénybe csorgatom, minden egyes cseppre vigyázva, mert nagy kincs) és egy pohárnyi vízzel, 2 gerezd fokhagymával. Betakarva alufóliával a sütőbe teszem, és fél óráig magas hőfokon sütöm.
Elkészítem a meggyes szószt: A kimagozott meggyet kis lábasba teszem, felöntöm vörösborral, fűszerezem kakukkfűvel, fahéjjal, rozmaringgal, 2 kockacukrot is beledobok, és 1 kávéskanál sót. Mindezt összefőzöm, majd a tepsibe öntöm a kacsacombokra és mellé. Visszatéve a combokat még két órán keresztül közepes lángon sütöm.
Amikor a hús puha, kiszedem, hűlni hagyom, a szószt leszűröm, újra felforralom 1,5 dl tejszínnel ebből lesz a saláta dresszingje.
Rizst főzök, curryvel és sóval ízesítve.
A jégsalátát felvágom, a lilahagymát karikázom, a kacsacombokat csontozom, és felszeletelem.
A jégsalátát, majd a lilahagymát egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm a currys rizst, és a magozott meggyet, összeforgatom, és a tányérokra halmozom. A kacsacombokkal körberakom a tetejét, és körbeöntözöm a tejszínes-meggyes öntettel.
2 megjegyzés:
tényleg fantasztikus csodákat lehet összehozni - egyik legjobb példa rá talán épp eza salátád, nagyon tetszik! ;)
Köszi Beatbull!
A párom nagy kedvence a kacsa, és két hete emlegeti, milyen finom volt a meggy-kacsa verzió.
Megjegyzés küldése