Nos, G. Hajnóczi Rózsa nevén megjelent Bengáli tűz című könyvéből kiderül.
Az írónő elmeséli, hogy három éves Indiai tartózkodásuk alatt egy szakácsot kaptak hogy a háztartás vezetés e könnyebb legyen. Eleinte igen furcsa érzéseket keltett bennük, ahogyan az indiai szakács a földön guggolva kézzel és lábát is segítségül hívva készíti az ételt, (a sárréteggel bevont padlón).
A háziasszony azonnal segítséget kért, s kapott egy asztalt a konyhai munkához. Néhány nap múlva " Kimentem a konyhába. Furcsa látvány fogadott. Sudin és Gonapati (a szakács és a konyhai kisegítő) az imbolygó asztal tetején balanszíroztak, és kezükkel, lábukkal tisztítottak valami zöldségfélét. Félve pislantottak a magasból a padlóra, mintha kötéltáncosok sorsára ítéltem volna őket. Hiába, ők csak a földön tudnak dolgozni. Reménytelen eset. Leparancsoltam őketaz imbolygó tákolmányról. Boldogan telepedtek vissza az édes anyaföldre.Szigorúan megfogadtattam velük, hogy nagyon tisztára mossák meg lábukat, ha már nem tudják nélkülözni ezt a végtagjukat akonyhai munkában. Viszont megengedtem nekik, hogy nem kell használniuk az asztalt. Ugrálni kezdtek örömükben.Nem tudom, sirjak-e vagy nevessek rajtuk?"
Az eltérő kultúrák találkozásából számtalan hasonló történet származhat....
A derű talán átsegít a nehézségeken....
A kukoricás lepény receptjét itt találtam, ám jó néhány dolgot variáltam rajta.
Hozzávalók:
a lepényhez:
- 2 csésze kukoricadara
- 2 csésze joghurt
- 1 csésze csemege kukorica
- 1 csésze aprított póréhagyma
- 2 db nagy, apróra vágott zöld chili
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 4 teáskanálnyi olaj
- só
chutney-hoz:
- 1 csésze szárított kókuszreszelék
- 1 csésze joghurt
- 1 csésze földimogyoró
- 2 db aprított zöld chili
- 2 teáskanálnyi citromlé
- 1 teáskanálnyi cukor
- só
- tejszín
Összekeverjük a kukoricadarát, a sót, a kukoricát, a pórét, a zöld chilit és a szódabikarbónát. Annyi joghurtot keverünk hozzá, hogy masszaszerű keveréket kapjunk. (Addig keverjük, amíg a keverőkanálról könnyen le nem válik.) Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a közepére egy evőkanálnyi masszát teszünk (ha nem elég folyós, a kanállal szétterítjük). A lepény mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész, kókuszreszelékkel, reszelt répával, petrezselyemmel vagy korianderlevéllel díszítjük.
A chutney hozzávalóit összeturmixoljuk (annyi tejszínt hozzáadva, hogy sűrű mártást kapjunk), s ezt adjuk a lepények mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése