2008. december 8., hétfő

VKF! XXI. -Főzzünk könyvből! ----II. rész.

Hogyan kerül egy indiai szakács az asztalra?

Nos, G. Hajnóczi Rózsa nevén megjelent Bengáli tűz című könyvéből kiderül.

Az írónő elmeséli, hogy három éves Indiai tartózkodásuk alatt egy szakácsot kaptak hogy a háztartás vezetés e könnyebb legyen. Eleinte igen furcsa érzéseket keltett bennük, ahogyan az indiai szakács a földön guggolva kézzel és lábát is segítségül hívva készíti az ételt, (a sárréteggel bevont padlón).
A háziasszony azonnal segítséget kért, s kapott egy asztalt a konyhai munkához. Néhány nap múlva " Kimentem a konyhába. Furcsa látvány fogadott. Sudin és Gonapati (a szakács és a konyhai kisegítő) az imbolygó asztal tetején balanszíroztak, és kezükkel, lábukkal tisztítottak valami zöldségfélét. Félve pislantottak a magasból a padlóra, mintha kötéltáncosok sorsára ítéltem volna őket. Hiába, ők csak a földön tudnak dolgozni. Reménytelen eset. Leparancsoltam őketaz imbolygó tákolmányról. Boldogan telepedtek vissza az édes anyaföldre.Szigorúan megfogadtattam velük, hogy nagyon tisztára mossák meg lábukat, ha már nem tudják nélkülözni ezt a végtagjukat akonyhai munkában. Viszont megengedtem nekik, hogy nem kell használniuk az asztalt. Ugrálni kezdtek örömükben.Nem tudom, sirjak-e vagy nevessek rajtuk?"
Az eltérő kultúrák találkozásából számtalan hasonló történet származhat....
A derű talán átsegít a nehézségeken....

A kukoricás lepény receptjét itt találtam, ám jó néhány dolgot variáltam rajta.

Hozzávalók:
a lepényhez:
  • 2 csésze kukoricadara
  • 2 csésze joghurt
  • 1 csésze csemege kukorica
  • 1 csésze aprított póréhagyma
  • 2 db nagy, apróra vágott zöld chili
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 4 teáskanálnyi olaj


chutney-hoz:
  • 1 csésze szárított kókuszreszelék
  • 1 csésze joghurt
  • 1 csésze földimogyoró
  • 2 db aprított zöld chili
  • 2 teáskanálnyi citromlé
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • tejszín

Összekeverjük a kukoricadarát, a sót, a kukoricát, a pórét, a zöld chilit és a szódabikarbónát. Annyi joghurtot keverünk hozzá, hogy masszaszerű keveréket kapjunk. (Addig keverjük, amíg a keverőkanálról könnyen le nem válik.) Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a közepére egy evőkanálnyi masszát teszünk (ha nem elég folyós, a kanállal szétterítjük). A lepény mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész, kókuszreszelékkel, reszelt répával, petrezselyemmel vagy korianderlevéllel díszítjük.
A chutney hozzávalóit összeturmixoljuk (annyi tejszínt hozzáadva, hogy sűrű mártást kapjunk), s ezt adjuk a lepények mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika