2008. december 8., hétfő

VKF! XXI. -Főzzünk könyvből!

Főzzünk, de ne szakácskönyvből!
Ez volt Piszke kérése, amikor meghirdette a soron következő VKF!-et, immár a XXI

Az ihletet egy rég olvasott könyv adta, amely gyakran eszembe jut, ha különböző kultúrák találkozásáról esik szó... Mennyire másképp gondolkodnak, élnek, főznek, esznek a különböző népek. G. Hajnóczi Rózsa: Bengáli tűz című könyve fantasztikus olvasmány annak, aki szeretne bepillantani az 1930-as évek Indiájába, megismerkedni ezzel a varázslatos távoli, de élettől lüktető világgal.
(a könyvről ismertető itt: http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0794)

A könyv lapjain az írónő többször megjegyzi, hogy számára émelyítően édesek az indiai édességek, vágyakozva gondol a sokféle magyar süteményre. Mivel a párom szókészletében nem ismeretes a túl édes kifejezés, így hát adott volt a feladat, készítek egy indiai édességet,
olajban sült túrógolyókat, és egy főételt, hús nélkül: Kukoricás lepényeket, kókuszos chutney-val.
Hozzávalók az olajban sült túrógolyókhoz:
  • 25 dkg túró
  • 1 tubus sűrített tej
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/4 csésze porcukor
  • Citromhéj reszeléke
----------------
szirup:
  • 4 csésze cukor
  • 3 csésze víz
  • 2 kanál tej
  • Rózsaszirup.

A sűrített tejet és a túrót összekeverem jó alaposan, hogy sima legyen. Ezt követően hozzá adom a lisztet, majd a cukrot és jól összegyúrom, majd lefedem és pihenni hagyom 20 percig. Ha a tészta állt eleget, dió nagyságú golyókat formálok belőle, ezt követően felhevített olajban sütöm barnára.

Én a szirupot végül elhagytam, így talán nem túl autentikus... ám ide írom az elkészítését:
A 4 kanál cukorból és a három kanál vízből szirupot készítünk, egy kicsi tejet is adhatunk hozzá.
Áztassuk be a golyókat rózsaszirupba. Tálalás előtt a golyókkal teli szirupot forraljuk fel, majd azt követően szervírozzuk.
Eredeti recept :innen

S hogy ne csak a desszert legyen indiai, kerestem hozzá egy húsmentes főételt is, ami a következő posztban szerepel...

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika