2009. január 8., csütörtök

Húsos Pizza

Igazi húsevőknek való pizza, amelynek köze sincs a bolti fagyasztott "gazdag feltéttel" hirdetett társához, mert ez eredeti HÁZI készítésű, s nem a futószalagról ugrott le.... Persze több vele a macera, nem csak doboz felbont, sütő bekapcs... , fagyottpizza bedob....

Ki bánja a gyúrás, kelesztés időigényességét, ha aztán tobzódhat a fantázia a feltét megálmodásánál. Hozzávalók a pizza tésztájához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 2 tk. só
a húsos feltéthez:

  • 40 dkg darált pulykahús
  • 1 fejvöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • oregánó
  • 2 csilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 egész paradicsom
  • 1 zöld húsú paprika
  • reszelt sajt
  • + ami még jól esik....
-A pizzatésztához a tejet meglangyosítom, a cukrot elkutyulom benne, belemorzsolom az élesztőt, s megvárom, míg felfut.
-Egy tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, olajat, és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom, míg el nem válik a tál falától a tészta. (Ha túl lágy lenne, lisztet lehet hozzáadni.)
A konyharuhával letakart tálban huzatmentes helyre teszem kelni, 1 órára.

Amíg a tészta kel, addig elkészítem a feltétet:
-Az olajon megfonnyasztom a hagymát, majd a kis darabkákra szelt fokhagymát, néhány másodpercig sütöm csak, nehogy megégjen... Beleteszem a felkarikázott csilitis, majd
- Ráöntöm a húst, s megpárolom.
-Majd felöntöm a sűrített paradicsommal. (Mennyiséget nem írok...ízlés szerint...mi szeretjük, ha jó "cuccos".)
- Mielőtt levenném a tűzről beleszórom az oregánót, persze az az igazi, ha van friss...

Amint megkelt a tészta, kézzel szétterítem, a tepsibe. Addig húzkodom a tésztát míg kitölti, a sütőedényt, sőt kis peremet is készítek.
Ráöntöm a feltétet, ami eddigre már nem túl forró.
Végül megszórom apró kockákra vágott zöldpaprikával, paradicsomszeletekkel, póréhagymakarikákkal, megszórom reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt sül, 200 fokon.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika