2009. január 26., hétfő

Lekváros derelye



Mindennemű olyan étel, ami burgonya alapú tésztából készül igen nagy kedvence Páromnak. Minap Lekváros derelye volt vacsorára. Az alaptészta gyorsan elkészül, kis ügyességgel a derelyék is hamar kiszaggathatók, tölthetők.
Hozzávalók:

60 dkg burgonya
2 evőkanál olaj
20 dkg liszt

1 db tojás

sárgabarack vagy szilvalekvár
5 dkg vaj
3 evőkanál porcukor
zsemlemorzsa
fahéj (esetleg mézeskalács fűszerkeverék)

A burgonyát megfőzöm,áttöröm és még melegen hozzáöntöm az olajat, összedolgozom a liszttel, csipetnyi sóval, és a tojással.
Jól kidolgozzuk,majd lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtom.
Derelyevágóval négyzeteket vágok,aminek közepébe kiskanálnyi lekvárt helyezek.
Ezután háromszög alakban kettéhajtom a tésztát,majd körben alaposan lenyomkodom ,hogy a töltelék ki ne folyjon a lekvár.
Forró,sós vízbe dobjuk és néhány perc alatt, fedővel letakarva főzöm.

Ám előbb elkészítem a pirított morzsát:
Egy serpenyőben vajon zsemlemorzsát pirítok, majd hozzáadom a porcukrot és az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat.
Végül ebbe a pirított morzsába szedjük a kifőtt, lecsepegtetett derelyéket.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika