2009. január 27., kedd

VKF! XXII. Mindent bele!- Brokkolis egytál

Egytálétel az én olvasatomban az, ami magában foglal valamilyen húst, köretet, öntetet, mindez össze van főzve, vagy sütve. Ezenkívül nincs sok tennivaló vele, mint összedobálni a hozzávalókat egy tálba, tepsibe agyagedénybe, és a tűz elvégzi a munkát... Nekünk pedig annyi a dolgunk, hogy tálaljunk, s együnk!
Tehát semmi fakszni!
A XXII. VKF! témájába illő egytálételnek a nálunk gyakran asztalra kerülő, sült brokkolis tálat választottam.
Hozzávalók:

  • 2 közepes fej brokkoli
  • 1 kis szál füstölt kolbász (vagy sonka, tarja, stb...)
  • 15 dkg sajt
  • 4 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 dl tejszín
  • sózott, darált pirospaprika (házi)(így sót külön már nem használok)
  • szerecsendió
  • bors
  • a tál kikenéséhez diónyi vaj+ zsemlemorzsa
A brokkolit rózsáira szedem, és enyhén sós vízbe teszem, roppanósra főzöm.
A sütőtálat kikenem vajjal, kiszórom zsemlemorzsával.
A kolbászt felkarikázom, a sajtot kockákra vágom.
A tojás, a tejszínt a tejfölt, a sózott paprikát és a fűszereket mixerrel összedolgozom.

A brokkolival kirakom a tál alját, erre a kolbászkarikákat, és a sajtot teszem, majd a maradék brokkolirózsákkal zárom a sort. A tojásos öntettel egyenletesen megöntözöm, majd még néhány sajtdarabkát teszek a tetejére, és a sütőbe tolom.

20-26 perc alatt pirosra sül.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika