2009. június 16., kedd

Burrito csirkehússal

Készítettem már burritót többször, marhahússal, csípősen, nagyadagokat, vendégsereg fogadása alakalmával. Most egy kis adag készült, ráadásul maradék csirkehúsból, ám e témakörben -maradékhasznosítás- jól vizsgázott a recept, hiszen gyorsan elkészült, az elfekvő sültcsirke is elfogyott....-méghozzá gyorsan.



Hozzávalók 8 db burritóhoz:

12 dkg finomliszt
12 dkg kukoricaliszt
1 kk, só
1 kk sütőpor
0,5 dl olivaolaj
kb. 2,5 dl langyos víz

A kétféle lisztet egy tálban összekeverem, hozzáadom a sót, sütőport, olajat, majd óvatosan kis adagokban hozzácsorgatom a vizet, addig, míg a nem ragacsos ruganyos tésztát nem kapok.
Nyolc egyenlő részre osztom- kb. 5 cm átmérőjű gombócok lesznek, a ping-pong labdától picivel nagyobbak... Azt a tálat, amibe gyurtam, kicsit kiszórom liszttel, s ebbe pakolgatom vissza a gombócokat, konyharuhával letakarom és fél órát pihentetem.


A burritó töltelékéhez:

1 egész sült csirkemell
1 kis doboz vörösbab konzerv
1 közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 ek. olaj
kb. 2 dl sűrített paradicsom
1 ek. chiliszósz

bors
1 paradicsom
1 paprika
1 kis darab uborka
2 szál újhagyma

A vöröshagymát apró kockára vágom, olajon magpirítom, rádobom a kockára vágott sárgarépát, pici vízzel felöntöm, megpárolom, majd hozzáadom a szintén felkockázott sült csirkemellet, felöntöm paradicsompürével, fűszerezem, összeforralom.
Hozzáöntöm a babot, majd félrehúzom kissé hűlni.
A paradicsomot, paprikát, uborkát felkockázom, az újhagymát felkarikázom.Ezt csak akkor teszem a töltelékre, amikor már a tésztát csavarom fel.

A kis tésztagombócokat lisztezett deszkán vékonyra nyújtom.

Egy nagyméretű vastag serpenyőbe egy evőkanál olajat öntök,s ebben sütöm a burritó tésztáját.
Nagy lángnál sütöm, kb. 2 perc szükséges egy oldal megsütéséhez. Akkor lehet fordítani, ha kezd felhólyagosodni a tészta.

Miután kiszedem, rögtöm töltöm is, csavarom fel.
Ha mégsem így tennék, nedves konyharuhával letakarom a kisült tésztákat, de sietni kell a töltéssel, mert ha kihűl a tészta megkeményedhet, s akkor törik!

Ha csak nem ragszkodunk a kés-villa használatához, érdemes az egyik végére szalvétát csavarni, úgy könnyebben fogyasztható.

2 megjegyzés:

Vali írta...

Ezt a burritot megsütöm az uncsimnak, mert imádja. Köszi a receptet.

Kovács Kriszta írta...

Szívesen! Sok sikert hozzá!
és jó étvágyat!

Statisztika