2008. május 20., kedd

Joghurtos banán karamellizált eperrel

Beköszöntött az eperszezon.
Bár hétvégén sikerült bevásárolnom aprószemű eperből (talán az eszenciálisan jobb ízű –felkiáltással), mégsem élvezhettem az általam igen kedvelt gyümölcs zamatát, mert olyan ennek NEM volt. Ezért készült belőle kanalas desszert.


3 dl natúr joghurt
2 db banán
1 evőkanál citromlé

5 evőkanál cukor
60 dkg eper
fél citrom reszelt héja
pici fahéj (és még: esetleg rum)

10 db babapiskóta.

Az eperszemeket megmosom, szárítom, feldarabolom, félreteszem. Díszítéshez kiveszek néhány szeletet.
A cukrot egy vastagfalú edénybe mérem, és lassú tűznél felolvasztom. Kevergetés nélkül hagyom barnulni, majd hozzáadom az epret, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Befedem, és kb 3-4 percig főzöm, ezután félrehúzom, (itt kerül bele ízlés szerint rum) s még forrón beleforgatom az epres lébe a babapiskótákat, amiket tányérra teszek.
A banánokat felkarikázom, egy keverőtálba teszem, ráöntöm a joghurtot és a cukrot. Botmixerrel pürésítem.
Egy nagyobb tálba rétegezem a következőket: banános krém, babapiskóta, epres cucc, banános krém, babapiskóta. Díszítés egyéni kreativitás és igény szerint.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

de jó ismét hallani felőled! ;)
tényleg a kis szemű eprekre vadászol? tavaly kaptam kb. 1kg szamócát, azaz tényleg rettentő mütyürke erdei epret és kész kínszenvedés volt megpucolni... az ízéért viszont megérte - epertiramisu készült belőle ;)

Kricso írta...

Szia Beatbull!
Elutaztunk, majd kicsit sűrű napok következtek, de ismét itt vagyok.
Nekem a kicsi eprek nagyanyóm kertjében termett epreket juttatják eszembe... azoknak volt olyan íze, ...!
A szamócát is kóstoltam már, hihetetlenül finom volt!

Statisztika