2008. október 2., csütörtök

Elfekvő zöldségkészletek felhasználása: Zöldséges pite

A felgyűlt paradicsom, padlizsán, paprika, gomba hegyekkel,-amelyek a szüleim tanyájáról szivárognak be hozzánk,- már kellett kezdeni valamit...Készítettem anno Gombatortát, ami nagyon ízlett, s azóta ismételtem is egy párszor. Most ennek a tésztareceptjét választottam, kicsit gazdagabb töltelékkel. (sajnos márványsajt nem volt itthon,....füstölt sajt ment a tetejére, meg eg ykevés sonka!)

Zöldséges pite
Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
csipet sütőpor
csipet só
1 kis tojás
1,5 ek. tejföl

a töltelékhez:
1 fej hagyma
4 ek olivaolaj
2 kis padlizsán
3 paradicsom
2 paprika
10 fej közepes méretű gomba
15 dkg füstöltsajt
10 dkg túró
1 tojás
1 dl tejszín

fehérbors
néhány ág bazsalikom
10 dkg vékonyra szelt sonka

A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a sütőport, a sót, tojást és a tejfölt. Egynemű tésztává gyúrom, és 2 órára a hűtőszekrénybe teszem.

Közben a hagymát apróra vágom, megfuttatom az olivaolajban, majd beleszórom a felszeletelt gombát, kockára vágott paprikát, rövid idő múlva a szintén felkockázott padlizsánt. Félrehúzom a tűzről. Kicsit hagyom hűlni, épp addig...

...míg a tésztát elnyújtom két folpack között .(Így praktikus, nem törik a tészta, hihetetlenül könnyen lehet vele dolgozni.) Amikor elértem a kívánt nagyságot, az alsó fóliát lehúzom, s a felső segítségével beleemelem a tepsibe, majd lehúzom a felső fóliát is. Megszúrkálom villával, és előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig elősütöm.

Amíg a tészta a sütőben van, a túrót a tejszínt és atojást pici sóval, borssal és bazsalikommal botmixerrel összepaszírozom. Ez lesz az öntet.

A roppanós zöldségek hez most lazán hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, majd a tészával bélelt tessibe öntöm, elrendezem, leöntöm az öntettel, a tetejét megszórom füstöltsajt kockákkal és sonkadarabkákkal.

Visszatolva a sütőbe, még 35 percig sütöm.
Melegen és hidegen is fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Statisztika