2009. június 19., péntek

Káposztás pite



Sós, omlós tésztával bélelt tepsibe beledobált zöldségek, kevés hús, tojásos tejszínnel leöntve, a tetején valamilyen karakteres sajt, ami sütés közben megolvad....Igazán egyszerű. Számtalan verzió lehetséges. Ilyen kedvelt számunkra a gombás paradicsomos lepény is, de most a friss káposzta volt a fő alapanyag.


Hozzávalók,
a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • csipet sütőpor
  • csipet só
  • kb. 1,5 dl víz
a töltelékhez:
  • fél fej káposzta
  • néhány karika füstölt kolbász
  • 1 tk. fokhagymapüré (vagy 1 gerezd fokhagyma)
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • bors
  • csipetnyi kakukkfű
  • csipetnyi tárkony
A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a sütőport,s apránként a vízzel eldolgozom, míg egynemű tésztává nem válik, és kb. 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. (készítettem már úgy is, hogy csak negyed órát volt a hűtőben, s úgy is jó volt)

A káposztát apró kockákra vágom, a füstölt kolbászt egy serpenyőbe dobom, kicsit kiolvasztom a zsírját, majd kiszedegetem egy tányérra. A káposztát a kolbászzsírban enyhén megfonnyasztom.
Fűszerezem, borssal, sóval, fokhagymával, kakukkfűvel, tárkonnyal.

Lehúzom a tűzről, a tésztát elnyújtom, egy közepes méretű tepsit kibélelek vele, villával megszurkálom, majd elegyengetem rajta a káposztát, rárakom a kisült kolbászkarikákat, felöntöm a tejszínnel és csipet sóval elkevert tojással.

A tetejére sajtkockákat teszek (ez lehet füstölt,vagy márvány...) és paradicsomszeleteket, maj előmelegített sütőben, 200 fokon,20- 25 percig sütöm. Érdemes nézegetni közben, nehogy nagyon kiszáradjon a töltelék, úgy jó ha a tojás épp rezgős még, de a tészta roppanós.

2 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Jaj, de nagyon jól néz ki!:-)))

Kovács Kriszta írta...

Jól bizony, Gabojsza, az állaga meg egyenesen tökéletes lett. (sikerül valaha még egyszer ilyen kis rezgősre?)

Statisztika